Umicore

umicore

IMPACT

Hierboven als u de kernpunten van het project IMPACT (Improving Approach on Competences & Talent) bij Umicore Hoboken. Anne Smekens (Manager HR Projects) heeft dit project opgestart, vormgegeven en begeleid. Ze drukte haar stempel op het proces vanuit co-creatie en dialoog, een aanpak die ook in de toekomst Umicore ondersteunt in het versterken van duurzaam HRM. In 2014 ging de fakkel naar het HR-team om de implementatie in voegen te brengen.

Frederik Heylen (HR-manager) legt de beginsituatie uit: “We stelden vast dat we niet dezelfde taal spraken in de diverse HR-processen. Zo gebruikten we bij werving en selectie gebruikten niet dezelfde competenties als in onze opleidingsprogramma’s. Met IMPACT wilden we één rode (competentie)draad trekken doorheen al onze HR-processen. Een tweede doelstelling was dat eenvormige competenties en duidelijke profielen ons in staat zouden stellen beter te werken aan de ontwikkeling van onze medewerkers.”

Koen Van den Breen (Training & Competence Manager) vervolgt: “Duurzaamheid zit in het DNA van Umicore, en dit willen we doortrekken in de omgang met onze mensen. Als je dezelfde HR-taal spreekt, is er duidelijkheid over wat je bedoelt en verwacht. Als medewerkers die taal kennen, kunnen ze ook meepraten.”

Impact in drie fasen

Fase 1 van het project was het uitwerken van een competentiecatalogus met 25 competenties. In fase 2 werden 28 competentieprofielen opgesteld voor meer dan 600 functies op arbeiders- en bedienden niveau. Fase 3 loopt nu: nieuwe competenties en profielen (de nieuwe HR-taal) integreren in alle HR-processen. In de evaluatieprocessen is die integratie nu een feit, in 2014 en 2015 volgen de andere HR-processen.

Frederik Heylen: “Na voorbereidend werk door HR en Management betrokken we in totaal meer dan 300 arbeiders en bedienden bij het uitwerken van de competentiecatalogus en -profielen. In die workshops werkten ook leidinggevenden actief mee.”

Elke Henderickx (Quintessence consultant) preciseert: “We hadden een klassieke top-downapproach kunnen hanteren om dit proces snel en efficiënt uit te rollen. Door medewerkers te betrekken, kozen we echter voor waarderende aanpak: een aanpak die draagvlak opbouwt tijdens het proces. We namen tijd om mensen te bevragen en betrekken. Die werkwijze levert een duurzamer effect op lange termijn op.”

Mede door de participatieve aanpak vergde dit intensief project een grote inzet van mensen en middelen. De rol van Quintessence evolueerde, door de intensiteit van de samenwerking, van externe expert tot nauw betrokken partner en klankbord. Quintessence werkte mee het concept uit, begeleidde de workshops en gaf ook opleidingen.

Participatie vergroot duurzaamheid

Hoe reageerden de medewerkers op het aanbod tot inspraak?

“Er was heel veel inzet en goede wil”, antwoordt Koen Van den Breen. “Maar het was ook grondig voorbereid, met een goed uitgewerkt communicatieplan.” Frederik Heylen: “We zagen meermaals dat arbeiders en bedienden de vereisten voor bepaalde functies hoger inschatten dan de aanwezige leidinggevenden. Ze leggen de lat voor zichzelf dus wel hoog.”

Welke positieve effecten hebben onze gesprekspartners vastgesteld?

Koen Van den Breen: “De mensen beginnen te erkennen dat er één taal is om te praten over en met mensen. Die wordt nu echt gebruikt in ons bedrijf. De medewerker heeft ook een beter zicht op enkele competentieprofielen waar hij/zij eventueel naartoe kan groeien. Ik ben vooral tevreden dat we iets eenvoudig en gebruiksvriendelijk uitwerkten dat echt waarde toevoegt.”

+32 (0)3 281 44 88