De belangrijkste HR trends en uitdagingen voor 2022

17 / 03 / 2023
Het jaar 2021 gaat de geschiedenisboeken in als een jaar waarin onze economie enkele zware klappen heeft gekregen. Tegelijkertijd creëerde het ook verschillende opportuniteiten en kansen, vooral op de arbeidsmarkt. Hoe zal human resources nu verder evolueren? Welke trends en uitdagingen staan bovenaan de agenda? Dat lees je in dit artikel.

HYBRIDE WERKEN WORDT STEEDS POPULAIRDER

Gedurende de coronacrisis werden we collectief verplicht om te telewerken. Dit heeft het werklandschap voorgoed veranderd. Uit recent onderzoek van de FOD Economie blijkt namelijk dat bijna de helft van de Belgen van plan is om gedeeltelijk te blijven telewerken, ook wanneer het geldende thuiswerkadvies wordt losgelaten.

Zowel bedrijven als medewerkers ontdekten duidelijk de voordelen van telewerk. Medewerkers vinden het vooral handig dat ze zich niet meer hoeven te verplaatsen tussen hun woon- en werkplaats. Werkgevers profiteren dan weer van een lager ziekteverzuim.

a

Het is dan ook niet onlogisch dat de combinatie van kantoor- en thuiswerk zo populair is. Deze nieuwe manier van werken werd het afgelopen jaar door veel organisaties toegepast.

Bij Quintessence zijn we ons hiervan bewust en gaan we mee met de trend. Zo ontwikkelden we een blended-assessment-centerblended assessment programma en vormden we enkele van onze klassieke opleidingen om tot hybride leerpaden.

Door digitale leerinstrumenten optimaal te combineren met interactieve real-life workshops versterken ze elkaar. Dat resulteert in een aangename én succesvolle leerervaring. Een win-win!

EEN KRAPPE ARBEIDMARKT (SCHAARSTE)

Het aantal openstaande vacatures is nog nooit zo hoog geweest. Na de coronadip willen veel werkgevers opnieuw aanwerven, maar helaas ondervinden ze ook grote moeilijkheden om geschikte medewerkers vinden. Kortom: er zijn veel vacatures en weinig sollicitanten.

Dit nijpend tekort zorgt ervoor dat bedrijven hun selectieprocedures hebben moeten aanpassen. Nu de vraag naar werk groter is dan het aanbod, zullen bedrijven fundamenteel anders moeten kijken naar kandidaten en CV’s.

a

Doen ze dat niet, dan laten ze een ongekend potentieel liggen. Er moet verder gekeken worden dan alleen naar de harde selectiecriteria.

Waar vroeger louter gekeken werd naar de competenties en ervaring van kandidaten, is het in een krappe arbeidsmarkt minstens even belangrijk om te selecteren op persoonlijkheid en groeipotentieel.

In het verleden hadden bedrijven vaak een lijstje van twaalf of meer competenties voor een bepaalde functie. Uiteraard zijn deze allemaal waardevol, maar daarom niet meteen de sleutel voor succes in een rol of een functie.

Allicht is het meten van competenties nog steeds cruciaal, maar het spectrum moet breder zijn dan dat. Het is van essentieel belang om rekening te houden met de ontwikkelbaarheid van competenties.

Bij Quintessence hebben we onze assessments hieraan aangepast. Met die filosofie in het achterhoofd ontwikkelden we bovendien een intelligente assessment tool die een geïntegreerd beeld geeft van iemands talenten, competenties, drijfveren én persoonlijkheid.

ZELFSTURING IN JE WERK (JOBCRAFTING)

Waar het bepalen van functie-inhoud vroeger exclusief behoorde tot het takenpakket van de organisatie of de HR-afdeling, beseft men steeds vaker dat medewerkers hierin een actieve rol kunnen en willen spelen.

Dit concept heet jobcrafting: een trend waarbij je als medewerker je job naar je eigen hand kan zetten, zodat die beter aansluit bij jouw competenties, sterktes en behoeftes.

Zowel voor de organisatie als voor de medewerker kan dit interessant zijn. Als medewerker kan je aan de hand van job crafting je stempel drukken op je werk.

Doordat je als medewerker mee je takenpakket kan finetunen en vormgeven, voel je je in de eerste plaats betrokken. Daarnaast biedt het jou als medewerker de kans om mogelijkheden te vinden die je energie geven.

a

Als organisatie pluk je hier finaal de vruchten van, want zinvol werk is de sleutel tot motivatie en retentie. Door je medewerkers de ruimte te geven om hun eigen werk motiverend(er) te maken, verhoog je hun productiviteit en werktevredenheid. Zeker in tijden van een krappe arbeidsmarkt is dat een belangrijk aspect.

Maar hoe pak je dat als organisatie aan? Hoe begeleid je jouw medewerkers in die proactieve rol? De Perspective© tool van Quintessence biedt uitkomst hiervoor.

Dit 360 graden feedbackinstrument biedt de mogelijkheid om een brede kijk te krijgen op de competenties, talenten en drijfveren van medewerkers. Ruimer dan enkel het perspectief van de leidinggevende.

MEER AANDACHT VOOR DE PERSOONLIJKE ONTWIKKELING VAN MEDEWERKERS

Als organisatie zijn je medewerkers je belangrijkste pilaren: ze zorgen er namelijk voor dat de boel blijft draaien. Vanwege de schaarste op de arbeidsmarkt is het bovendien lastiger dan ooit om talentvolle medewerkers aan boord houden.

Binnen de war for talent is het daarom belangrijk om het talent van je huidige team maximaal te benutten en verder te helpen ontwikkelen. Toptalent wordt namelijk graag scherp gehouden.

a

Creëer je een cultuur van voortdurende leren, dan laat je jouw medewerkers met de organisatie meegroeien. Dat is een win-win: zij voelen zich geapprecieerd en je krijgt er skilled people voor in de plaats. Want wat je medewerkers leren, gebruiken ze opnieuw op de werkvloer.

Trainingen en opleidingen krijgen dus steeds meer een cruciale rol binnen het retentiebeleid van bedrijven.

Persoonlijke groei en talentontwikkeling staan hoog op de prioriteitenlijst van medewerkers. Daarom investeren we bij Quintessence maximaal in (digitale) opleidingen en trainingen. Op deze pagina ontdek je ons uitgebreide aanbod.

EEN INCLUSIEF PERSONEELSBELEID

Diversiteit is een feit, inclusie een keuze. Gelukkig staan thema’s als inclusie, gelijkheid en diversiteit anno 2022 bij veel bedrijven hoog op de agenda. Wil je in deze krappe arbeidsmarkt talent behouden én nieuw talent aantrekken, dan kun je hier niet langer omheen.

Een andere reden om actief te sturen op diversiteit en inclusie is dat het een positieve invloed heeft op de prestaties van team en medewerkers.

a

Een divers team waarin iedereen zich thuis voelt - ongeacht hun herkomst, gender, leeftijd, eventuele beperking, levensbeschouwing en/of seksuele voorkeur - is gemotiveerder en blijkt daardoor ook productiever.

Een inclusief personeelsbeleid hoort bovendien bij onze huidige maatschappelijke visie en valt gewoon niet meer weg te denken. Benieuwd hoe we dit bij Quintessence aanpakken? Vraag dan gerust naar onze verschillende oplossingen.

De tools en trainingen van Quintessence omschrijven talent namelijk zonder vooroordelen. Ze geven je organisatie inzicht in de kwaliteiten van potentiële medewerkers, zonder dat andere externe factoren zoals gender, leeftijd of afkomst ertoe doen.

BESLUIT

De arbeidsmarkt heeft de afgelopen jaren een grondige transformatie doorgaan. We zien nieuwe trends zoals het hybride werken en de introductie van jobcrafting. Stuk voor stuk belangrijke innovaties dat de tijdgeest en de schaarste op de arbeidsmarkt weerspiegelen.

Daarom vindt Quintessence het belangrijk om je hierbij te begeleiden en je de nodige tools aan te reiken om je organisatie toekomstbestendig te maken. Neem dus gerust een kijkje tussen onze trainingen en tools voor een oplossing op maat van jouw organisatie!

+32 (0)3 281 44 88