Wat is blended learning en wat zijn de voordelen

17 / 03 / 2023
Onze manier van werken en leren zit in een serieuze stroomversnelling. We hebben massaal efficiënt leren telewerken en ook blended learning, de combinatie van online leren en live sessies, is inmiddels dagelijkse realiteit.

Bij Quintessence zijn we ervan overtuigd dat blended learning ook op lange termijn overeind blijft. De Vlaamse Scholierenkoepel gaf eerder al aan om de combinatie thuis en klas in de toekomst te behouden. We bevinden ons bovendien midden in het tijdperk van digitale verandering.

Blended learning is daarom meer dan ooit actueel. Echter, wat betekent blended learning precies? En hoe ga je ermee aan de slag? In dit blogartikel gaan we hier dieper op in. (+voordelen!)

WAT IS BLENDED LEARNING

Blended learning is een doordachte mix van face-to-face en digitaal leren. Concreet combineer je verschillende leervormen tot één geheel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan webinars, één op één coaching sessies of groepsleergesprekken.

Concreet houdt blended learning in dat je allerlei zaken combineert, waaronder technologie, instructiewijzen en didactische strategieën. Het doel hiervan? Een optimaal leerrendement behalen.

a

Blended learning brengt variatie in het leerproces, wat zich uiteindelijk vertaalt in betere resultaten.

Het principe is simpel: verschillende soorten content of werkvormen combineren zorgt ervoor dat cursisten in eerste instantie de interesse beter vasthouden. Hierdoor creëer je meer betrokkenheid en aldus betere resultaten.

Kinderboeken gebruiken deze methodiek bijvoorbeeld ook door prentjes en tekst met elkaar te combineren. Blended learning is opgebouwd volgens hetzelfde principe, maar gaat uiteraard verder dan dat.

HOE PAS JE BLENDED LEARNING TOE

Elk van de vier basismethoden die samen het blended learning uitmaken, worden vertaald in dit methodisch kader:

a

Om je een beter idee te geven van wat blended learning inhoudt, geven we jou hieronder een overzicht van de mogelijke didactische werkvormen die je kan gebruiken per kwadrant.

FACE-TO-FACE (CONTACTMOMENTEN MET DE GROEP)

  • Bespreken van cases in de groep
  • Samen oefenen: rollenspelen, real life cases oplossen
  • Spelend leren, ludieke opwarmers en kennismakingsoefeningen
  • Oefeningen, eye-openers en opdrachten onder leiding van de trainer
  • Projecten opzetten buiten de vormingsdagen, experimenteren met nieuwe vaardigheden

ON-THE-JOB (INDIVIDUEEL EN OFFLINE LEREN)

  • Toepassen van leerpunten in de praktijk
  • Leerstof bespreken met collega’s, leidinggevenden of het thuisfront
  • Lezen van teksten, boeken en dergelijke meer
  • Feedback vragen
  • Problemen oplossen
  • Peer coaching gesprekken voeren met een mede-deelnemer

GROUP ONLINE (ONLINE SESSIE MET DE GROEP)

  • Kennismaking, inspiratiesessie, theorie
  • Poll-vragen, quiz om kennis te controleren
  • Beschermde en/of korte filmfragmenten
  • Debat
  • Storytelling deelnemers
  • Groepsleergesprekken
  • Inventariseren en integreren van leerpunten na subgroepwerking
  • Mentimeter en digitale evaluatierondes
  • Subgroepen, bespreking eigen ervaringen cfr. plenaire topics, bespreking en oplossen van cases (na individuele offline voorbereiding)
  • Inoefenen van gedrag aan de hand van simulaties
  • Intervisie & coaching

E-LEARNING (INDIVIDUELE LEERONDERSTEUNING)

  • Lezen van teksten
  • Bekijken van filmfragmenten
  • Invullen van checklists, vragenlijsten, zelfreflecties, logboeken en dergelijke

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN BLENDED LEARNING

Bij blended learning draait alles om evenwicht en een doordachte invulling. In dat geval heeft blended learning een aantal positieve effecten op het leerproces van deelnemers aan een training.

a

BLENDED LEARNING ZORGT VOOR MEER BETROKKENHEID VAN DEELNEMERS

We zeiden het eerder al, maar door te variëren met verschillende leervormen is het voor een deelnemer eenvoudiger om zijn/haar interesse en focus vast te houden. Verandering van spijs doet eten, zegt men weleens. Door voldoende af te wisselen (lees: verschillende leervormen combineren) wordt de leerstof simpelweg beter opgenomen.

BLENDED LEARNING IS GESCHIKT VOOR DEELNEMERS MET VERSCHILLENDE LEERSTIJLEN

Elke deelnemer is uniek. Verschillen zijn er op veel gebieden. Cursisten verschillen onder andere van elkaar in de hoeveelheid en soort cognitieve vermogens, interesses, leervoorkeuren, achtergronden en ervaringen.

Dergelijke verschillen hebben wel degelijk een invloed op het leerproces van deelnemers. Sommigen lezen de theorie het liefst meerdere malen zorgvuldig door, terwijl anderen dan weer liever naar iemand luisteren.

Met dit in het achterhoofd, is het eigenlijk vreemd dat we al jaren vertrouwen op één lesmethode: de klassikale methode. Een one-size-fits-all manier van doceren is niet meer van deze tijd.

Als je als docent verschillende leermethoden met elkaar combineert, zal dit de ontwikkeling van deelnemers in brede zin optimaliseren. Je kunt als deelnemer zelf bepalen welke leermethode het beste bij jou past en zo het optimale leerrendement behalen.

BLENDED LEARNING MAAKT HET EENVOUDIGER OM HET LEERPROCES IN DE GATEN TE HOUDEN

Met blended learning doe je een deel van de opleiding via een onlineomgeving. En wat is het grote voordeel daarvan? Dat onlineomgevingen meetbaar zijn. De docent of trainer kan dus heel eenvoudig de persoonlijke ontwikkelingen van de deelnemers opvolgen.

Waar heeft de deelnemer moeite mee? Waar loopt hij/zij vast en waar is mogelijks bijsturing nodig? Via blended learning krijg je als trainer een beter inzicht in hoe deelnemers ervoor staan.

BLENDED LEARNING ZORGT ERVOOR DAT JE BETERE FEEDBACK KAN GEVEN

Doordat je het leerproces van deelnemers eenvoudiger kan opvolgen, is het feedbackproces een stuk proactiever. Bovendien heb je als docent of trainer een beter inzicht in de valkuilen van cursisten, waardoor je meer gerichte feedback kan geven.

BESLUIT

Ziezo. Bij deze weet je wat blended learning is, hoe je het toepast en wat de voordelen ervan zijn. Zit je nog met vragen of opmerkingen over dit blogartikel? Contacteer ons gerust!

Quintessence biedt bovendien een breed scala aan blended opleidingsmogelijkheden. Via deze link vind je een eerste greep uit ons aanbod. Heb je een concrete vraag over een opleiding, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

+32 (0)3 281 44 88