Hoe kan je de expertise van Quintessence inzetten bij fusies en acquisities

17 / 03 / 2023
Fusies en acquisities zijn van alle tijden, en ook de laatste jaren worden steeds meer organisaties geïntegreerd. Vaak is dat een goede zaak, maar ook even vaak zien we dat organisaties de mist ingaan op het gebied van hun sociaal kapitaal. Uit internationale studies blijkt namelijk dat het enthousiasme bij de start van fusies en acquisities groot is, maar ook dat ze in 1 op de 3 gevallen mislukken omwille van een verschil in visie, een mismatch van cultuur en van mensen, of onvoldoende aanwezige competenties voor nieuwe rollen of functies in het grotere geheel. Een fusie of acquisitie aanpakken met de nodige kennis is dus cruciaal. Daarbij kunnen de diensten van Quintessence zeker het verschil maken in de slaagkans van de nieuwe organisatie. We vertellen je dan ook graag meer over hoe wij dit overgangsproces kunnen ondersteunen.
a

#1 HR CONSULTANCY DIENSTEN: VOOR EEN VLOTTE OVERGANG BIJ EEN FUSIE OF ACQUISITIE

Quintessence heeft een jarenlange ervaring in het optimaal benutten van het menselijk potentieel, het casten van individuen en het samenstellen van teams. We tekenen daarbij een proces van menselijke integratie uit en begeleiden je daarbij.

We screenen professionals van de hoogste niveaus tot middelmanagement. We doen dat met respect en met grote tevredenheid van henzelf en van onze opdrachtgever.

Met onze HR Consultancy diensten staan we dus voor, tijdens en na de fusie of acquisitie voor je klaar met gedegen advies en een plan van aanpak om de overgang zo vlot mogelijk te maken voor het nieuwe team en de nieuwe organisatie.

We geven je organisatie het nodige advies en begeleiding, waarbij we je organisatie concreet kunnen ondersteunen bij het ontwikkelingsproces van medewerkers, teams en de organisatie zelf.

#2 HET OPTIMAAL INZETTEN VAN TALENTEN NA EEN FUSIE OF ACQUISITIE DANKZIJ ORIENTATION ASSESSMENT VAN QUINTESSENCE

Bij een fusie of acquisitie wordt de structuur van je organisatie stevig door elkaar geschud. Daarbij vallen er rollen weg, maar worden er ook nieuwe rollen gecreëerd. Het is belangrijk dat je op dat moment bekijkt welke (interne) talenten deze optimaal kunnen invullen.

Daarom kan je bij Quintessence terecht voor een Orientation Assessment. Daarbij gaan we actief kijken welke talenten het beste bij je nieuwe organisatie passen en hoe we hen best inzetten.

We maken een uitgebreide analyse van de aanwezige talenten in de twee bestaande organisaties. We brengen hen mooi in kaart en bekijken waar het potentieel voor de nieuwe organisatie juist ligt.

Hierbij kijken we niet enkel naar de huidige functies van de medewerkers, maar gaan we ook actief kijken naar het potentiële talent van je medewerkers. We ondersteunen daarbij actief de mobiliteit van de talenten binnen je nieuwe organisatie en kijken naar interne doorgroeimogelijkheden wanneer dit de nieuwe organisatie ten goede komt.

Bij een Orientation Assessment zorgen we er dus voor dat we de juiste talenten combineren om de nieuwe structuur optimaal te kunnen ondersteunen.

#3 HET VOORDEEL VAN EEN DNA TRAINING BIJ EEN FUSIE OF ACQUISITIE

Het inzetten van de juiste talenten op de juiste plek in de nieuwe organisatie na de fusie of acquisitie is belangrijk, maar ook het DNA van de organisatie mag je hierbij niet vergeten.

Bij het samensmelten van twee verschillende bedrijfsculturen kan dat serieus botsen. Wat voor de ene organisatie belangrijk was, kan voor de andere organisatie dan weer helemaal anders ervaren worden.

Het samensmelten van bestaande bedrijfsculturen kan alleen succesvol zijn mits betrokkenheid van alle medewerkers. Sommigen tekenen de gewenste structuur en cultuur uit, anderen vertalen die naar concreet gedrag, naar de werking van het departement of van het team.

Met grote groepen aan de slag gaan in dit soort van processen is een vak apart. Een aantal management consultants van Quintessence zijn hierin gespecialiseerd, benutten de dynamiek van groepen en focussen op een gemeenschappelijke toekomst.

BESLUIT

Met respect voor jouw deadlines kunnen we je haarfijn zeggen hoe je met elk individueel talent het best samenwerkt, welke ROI je van hen mag verwachten, met welke andere collega’s ze best fitten en hoe je samen kan zorgen voor een vlotte integratie.

Daarbij geniet je van onze 34 jaar ervaring met managers, directieleden en bestuurders, én van onze ervaring met fusies en acquisities. Wil je graag ook begeleiding bij jouw aankomende fusie of acquisitie? Contacteer ons hier vrijblijvend voor een voorstel op maat van jouw (nieuwe) organisatie.

+32 (0)3 281 44 88