Zelf je persoonlijke ontwikkeling bepalen… gemakkelijker gezegd dan gedaan!

31 / 03 / 2023
Soms blijkt geld uitgeven aan jezelf, moeilijker dan gedacht. Waarom doen we dat dan niet meteen als we de kans krijgen? En wát kunnen we daaraan doen? Lou Van Beirendonck over investeren in persoonlijke groei en ontwikkeling.
PERSOONLIJKE ONTWIKKELING

JA, SOMS BLIJKT CENTEN UITGEVEN AAN JEZELF OOK MOEILIJK

Stel, je krijgt van je werkgever een jaarbudget van 2.000 euro. En je mag dat vrij investeren in je persoonlijke groei en ontwikkeling. Je moet geen toestemming meer vragen aan je baas of wie dan ook. Wat zou je daarmee doen?

Wauw, ik zou het wel weten… u ook allicht… denkt u…

Maar wat blijkt: velen onder ons dromen, maar slechts 15% investeert het bedrag binnen het jaar in een vormingsprogramma, coaching of lessenreeks. Voor de overgrote meerderheid blijkt groeien en investeren in zichzelf toch geen prioriteit, ze wachten af, hebben geen tijd of weten helemaal niet hoe eraan te beginnen*.

Uit recente enquêtes, maar ook uit motivatieonderzoek, blijkt nochtans systematisch dat medewerkers ontwikkelingskansen, vorming en opleiding bovenaan het lijstje zetten van hun wensen en verwachtingen. Opleidingen met een diploma van een management- of business school zijn bij mensen met een Bachelor- of Masterdiploma het meest in trek. Daarnaast scoren korte ervaringsgerichte programma’s waar je iets leert, maar waar je vooral iets meemaakt, iets waarover je kan vertellen, een beleving die bij blijft.

Waarom doen we dat dan niet meteen als we de kans krijgen? We zien een aantal verklaringen:

  • Het is allemaal niet zo simpel. Je eigen vormingstraject kiezen veronderstelt zelfkennis, maar ook een duidelijk toekomstplan. Heel wat medewerkers denken daar weinig over na en zien veel meer heil en comfort in het vraaggestuurd groeien en ontwikkelen. Ik volg wat de baas mij aanraadt of waar ik minder goed in (b)lijk.
  • Het is nieuw. We zijn het niet gewoon om zelf verantwoordelijk te zijn voor een persoonlijk ‘werk’budget en daar vrijelijk over te kunnen beschikken, zelfs zonder daarover akkoord te moeten vragen.
  • Programma’s met een diploma van een management- of business school hebben meestal en  jammer genoeg een aanzienlijk budget.

Wat kunnen we daaraan doen?

  • Zo snel mogelijk starten met het responsabiliseren rond ontwikkeling: mensen leren om zelf hun carrière, wat ze willen kennen en kunnen, helder te krijgen. Een stevig veranderingsproces, en dat neemt tijd.
  • Mensen die zelf aan het stuur willen en kunnen staan, begeleiden in hun keuzes.
  • De dialoog stimuleren over leren & ontwikkelen. Bij loopbaangesprekken en functioneringsopvolging systematisch aandacht besteden aan groeien, leren & ontwikkelen.
  • Een duidelijk aanbod hebben waarbinnen je vorming kunt kiezen, een duidelijk kader van tijd en budget in alle vrijheid. Dat geeft veiligheid en stimuleert ook de responsabilisering.
  • Een duidelijk zicht krijgen op de diverse ‘mogelijkheden’: opleidingstijd, overheidsondersteuning, een persoonlijk opleidingsbudget.
  • En als je leiding geeft… geef het voorbeeld! Trek zelf ook tijd uit voor groei & ontwikkeling.

*gegevens op basis van 722 werknemers met een opleidingsbudget van gemiddeld 1.500 € in België. Bron: dONUS – The development bonus.

Geschreven door Lou Van Beirendonck - Founder-Director Quintessence & dONUS++

+32 (0)3 281 44 88