Wat is leadership development

03 / 03 / 2023
Wat is leadership development en waarom is het belangrijk?

Vroeger was vaktechnische expertise de beste garantie om door te groeien naar managementniveau. Intussen is het besef gegroeid dat de beste fiscalist, informaticus of accountant niet noodzakelijk de beste leidinggevende wordt.

Gelukkig maar, want de impact van een leidinggevende op het welzijn én de productiviteit van zijn team is groot. Als leidinggevende is jouw functioneren doorslaggevend in hoe je werknemers presteren.

Een betere leidinggevende zorgt simpelweg voor betere resultaten. Daarom is het belangrijk om je leiderschapskwaliteiten naar een hoger niveau te tillen en te investeren in je groei. Enter: leadership development.

WAT IS LEADERSHIP DEVELOPMENT (LEIDERSCHAPSONTWIKKELING)

Leadership development of leiderschapsontwikkeling is een gespecialiseerd proces dat individuen helpt om hun leiderschapscompetenties te verfijnen. Het brengt leidinggevenden letterlijk in beweging en helpt hen groeien in managementcapaciteiten.

sydney-rae-geM5lzDj4Iw-unsplash.jpg

Vergis je echter niet: leadership development zet in de eerste plaats in op het versterken en ontwikkelen van leiderschapskwaliteiten. Daarnaast wordt het ook veelvuldig ingezet bij organisaties die een veranderingstraject doormaken.

Het proces richt zich dan tot het omarmen, adopteren en integreren van veranderingen. Zowel op innovatief vlak als op menselijk vlak. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de generatiewissel die voor de deur staat.

Tot slot is leiderschapsontwikkeling zowel relevant voor potentials van wie de organisatie verwacht dat ze in de toekomst op een sleutelpositie kunnen landen, als voor hogere kaderleden die alreeds een leidinggevende rol hebben.

WAAROM IS LEADERSHIP DEVELOPMENT ZO BELANGRIJK

Van alle factoren in de werkomgeving heeft de leidinggevende de grootste impact op het team wat betreft productiviteit, werkplezier en betrokkenheid.

Verschillende onderzoeken en studies wijzen echter uit dat de meeste werknemers hun manager als demotiverend ervaren.

shutterstock_1354261826.jpg

In een recent internationaal onderzoek van Hay Group zei 55% van de ondervraagden dat zij een demotiverend werkklimaat ervaren en dat de manager daar een essentiële rol in vervult.

En dat is jammer, want dergelijke negativiteit ondermijnt goede prestaties. Een slechte leidinggevende belooft weinig positiefs voor het functioneren van mens en organisatie.

Een sterke leidinggevende daarentegen, zorgt voor meer betrokkenheid en motivatie. Dit leidt op zijn beurt dan weer tot een hogere productiviteit. Kortom: leadership development kan jouw organisatie veel opleveren.

#1 LEADERSHIP DEVELOPMENT BEÏNVLOEDT DE BEDRIJFSCULTUUR

Een duurzaam leadership development programma brengt de werkomgeving, organisatiecultuur en stakeholders mee in kaart om nauwkeuriger te zien welke competenties van belang zijn om succesvol te functioneren. De normen en waarden van de organisatie zijn vaak onderdeel van het programma.

shutterstock_518800981.jpg

Dat is voor het management een uitgelezen kans om de organisatiecultuur nog eens onder de loep te nemen. Cultuurverandering werkt exponentieel als je bij de leidinggevenden begint. Voorbeeldgedrag vanuit het management is een must, en geeft een boost aan elk veranderingsproces.

#2 LEADERSHIP DEVELOPMENT ZORGT VOOR EEN BETERE TEAMSFEER

Door actie te ondernemen op leiderschapsontwikkeling toon je aan jouw werknemers dat er waarde wordt gehecht aan sterk leiderschap in de organisatie.

Bovendien is de houding en het gedrag van de leidinggevende cruciaal bij het bevorderen van een positief werkklimaat. Een goede manager hanteert bijvoorbeeld een actieve luisterhouding en geeft voldoende waardering aan zijn werknemers. Op dergelijke competenties wordt sterk ingezet tijdens een leadership development programma.

#3 LEADERSHIP DEVELOPMENT VERGROOT HET SUCCES OP MODERNISATIE

De razendsnelle digitale informatie dwingt veel bedrijven ertoe om hun businessmodel te herzien. Anno 2021 is het essentieel om strategische plannen regelmatig te reviewen en bij te spijkeren. Verandering is hoe dan ook onvermijdelijk.

headway-5QgIuuBxKwM-unsplash.jpg

Het vermogen van een leidinggevende om niet alleen op een nieuw terrein te navigeren, maar dit ook te doen met behoud van autoriteit en respect, is van cruciaal belang.

Leidinggevenden die zich niet adapteren aan hun veranderende omgeving zien de overlevingskansen van hun bedrijf slinken. Een sterke leider moet in staat zijn om dergelijke veranderingstrajecten het hoofd te bieden.

Leadership development helpt hierbij. Het biedt leidinggevenden de nodige handvaten om aan de slag te gaan met nieuwe werkprocessen of strategieën.

#4 LEADERSHIP DEVELOPMENT ZORGT ERVOOR DAT JE TALENT KAN BINDEN

In de war for talent gaat het niet alleen om nieuw talent aantrekken, maar ook om ervaren medewerkers aan boord houden. Veel werknemers verlaten echter hun baan omdat ze een demotiverend werkklimaat ervaren.

De manager vervult hierin een essentiële rol. De manier waarop werknemers ondersteuning krijgen van hun leidinggevende, heeft een aantoonbare impact op het ziekteverzuim, het personeelsverloop en de haalbaarheid om langer te werken.

kelly-sikkema-vsyg8M1jX6E-unsplash.jpg

En ook: werknemers die goed gecoacht worden, zijn de helft minder ziek en zoeken vier keer minder vaak ander werk. Gelukkige werknemers zijn dus niet alleen productiever, maar ook minder snel geneigd om te denken dat het gras groener is aan de overkant.

Een goede manager of leidinggevende laat voldoende ruimte voor gezin en privéleven, geeft zijn werknemers de kans om zichzelf te ontplooien en toont oprechte waardering.

#5 LEADERSHIP DEVELOPMENT BOEKT BETERE RESULTATEN

Een sterke leidinggevende zorgt voor een positief domino-effect: hij zorgt voor meer werkplezier, wat op zijn beurt productieve, creatieve én betrokken werknemers oplevert die minder vaak ziek zijn en langer in dienst blijven.

En tevreden werknemers? Die zorgen tot slot voor tevreden klanten. Met alle positieve gevolgen van dien. Met leadership development leer je bewust en succesvol inspelen op het samenspel tussen profit, people en planet. Het legt kortom de basis voor betere resultaten.

BESLUIT

Wil jij je leiderschapskwaliteiten naar een hoger niveau tillen? Of wil je potentials in jouw organisatie voorbereiden op een executieve functie? Dan is een leadership development programma ideaal.

Bij Quintessence zetten we hier sterk op in. Quintessential Leadership Development gaat een stuk verder dan om het even welk ander leadershipprogramma. We helpen leiders groeien in managementcapaciteiten én in het naadloos combineren van de diverse facetten van leiderschap.

We starten met de natuurlijke voorkeur van de leidinggevende. Gaat hij voluit voor cijfers, voor zijn mensen of voor zijn omgeving? Combineert hij deze invalshoeken? Wat kan hem succesvoller maken? Waaruit kan hij energie halen? Hoe kan de integratie van de verwachtingen van stakeholders beter? Waar liggen win-win kansen? Hoe barrières overwinnen, stoorzenders oplossen?

Tijdens een Leadership Development traject brengen we de leidinggevende in beweging. We beginnen vanuit inzicht in het nu en begeleiden naar coherenter leiderschap voor de toekomst.

Geïnteresseerd in meer?

+32 (0)3 281 44 88